Понуда за колективно осигурување

Соочени со економски слаби медиуми кои најчесто не можат да ги осигураат своите вработени, а често ниту да им обезбедат формален работен однос ССНМ обезбеди можност за 24 часовно колективно осигурување преку АД за осигурување Триглав. Со тоа независно дали сте формално вработени или сте ангажирани преку договор за дело би биле осигурани преку ССНМ. Сумата за осигурување изнесува 100…

Повеќе

Директива на ЕУ за авторски права: Лиценцирање и надомест на новинари

Подобри договори, поголема транспарентност на плаќањата и фер надомест за новинарите:  се на врвот на агендата на Европската федерација на новинари (ЕФЈ) во последните консултации за Директивата на ЕУ за авторски права. ЕФЈ предлага важни амандмани на предложените нови права за интернет издавачите. „Слушнавме многу говори во кои Комесари на ЕУ и членови на Европскиот парламент ја истакнуваат потребата од…

Повеќе

Како да останете безбедни додека покривате насилни протести

Последните напади врз новинарите за време на протести значи дека е право време да се анализираат ризиците со кои се соочени новинарите додека покриваат демонстрации или репресивни безбедносни сили. Ви пренесуваме совети од новинарот Хорхе Луис Сиера Статијата беше првично објавена од Periodistas en Riesgo . Не одете сами Првиот ризик е тоа што новинарите често ваквите настани ги покриваат сами…

Повеќе

Можности за новинарите да аплицираат низ светот во април

Сакате да ги проширите своите новинарски вештини, да додадете нова димензија или да добиете признание за вашата работа? Погледнете ги овие ветувачки курсеви, стипендии и конкурси со рокови во Април. Награди на Society of Environmental Journalists рок: 1 април Society of Environmental Journalists (SEJ) распиша конкурс за извонредно еколошко известување. Категориите вклучуваат извонредна сторија, извонредно длабинско известување, извонредна фотографија…

Повеќе

Масовно приведување на новинари во Белорусија

Се зголемува бројот на новинари кои се жртви на прогон: Џианис Ивашин е осуден на 5 дена во затвор, Кантстантсин Марџвинстау на 15 дена во затвор, Сјарјук Кијко на 12 дена во затвор, а Виктор Стукау е парично казнет.

Повеќе

Новинар осободен, намалени казните на свиркачите

ЕФЈ ја повикува Европската комисија што побрзо да донесе нацрт директа со која ќе се гарантира заштита на свиркачите и ги повикува граѓаните на Европа да се вклучат во јавната расправа која ја поттикна Комисијата

Повеќе

Дуња Мијатовиќ до новинарите: „Не се предавајте; не се откажувајте“

Дуња Мијатовиќ, Претставникот на ОБСЕ за слобода на медиумите, заминува од својата функција во петок, на 10 март. Европската федерација на новинари (ЕФЈ) повторно го испраќа својот повик – содржан во писмо од 16 февруари 2017 – да се одрж континуитет на Канцеларијата на Претставникот на ОБСЕ за слобода на медиумите. ЕФЈ, како и многу медиумски организации, силно верува во…

Повеќе