ЕМОЦИИ, ТРАУМА И ДОБРО НОВИНАРСТВО

Совети од Извршниот директор Брус Шапиро, првично објавени на Годишната конференција за истражувачки новинари и уредници во 2005 година. Секој кој има редовен контакт со сериозно трауматизирани лица е во опасност самиот да биде емотивно повреден. Истражувачките новинари можеби не се во првите редови во војни и трагедии, но интервјуирањето жртви и сведоци, истражувањето на трагедија, прегледувањето слики и видеа…

Повеќе

Слободна Европа отвори ТВ канал на руски

ПРАГА, 7 февруари (Ројтерс) – Радио Слободна Европа/Радио Либерти финансирано од САД во вторникот стартуваше со нов телевизиска канал на руски јазик за да им понуди на руските гледачи дома и во странство нова алтернатива на владините медиуми. Каналот, Current Time, е достапен на кабловските и дигиталните платформи и е наменет за милиони гледачи во Русија, Балтичките земји, Украина, Кавказ,…

Повеќе

Decision for Strike in MPM

The Executive Board of SSNM and the union representatives of SSNM`s union groups in the newsrooms of the daily newspapers Dnevnik and Utrinski Vesnik under ownership of the Service Company Media Print Macedonia DOOEL – Skopje decided to go on a srike. The decision for a strike was made because the salary for December has not been paid yet, including…

Повеќе

Резолуција за напади врз новинари

Парламентарното собрание на Советот на Европа во вторникот дискутираше за сè почестите напади врз новинари, особено во Турција, Русија и Азербејџан. Украинскиот пратеник Володимир Ариев (ЕПП/ЦД го презентираше извештајот, при што го потенцираше фактот дека 16 новинари се убиени а 150 медиумски работници се уапсени од јануари 2015 во земјите членки. Г-дин Ариев зборуваше за влошувањето на слободата на медиумите…

Повеќе

Што му порачаа новинарите на Трамп

Група американски новинари, известувачи кои ја покриваат работата на Претседателот на САД, настаните во Белата куќа како и брифинзите за новинари, му напишаа отворено писмо на новиот американски претседател Доналд Трамп во пресрет на неговата инаугурација. Писмото е објавено на страната на Columbian journalism review. Почитуван г-дине претседателе: Во овие последни денови пред вашата инаугурација, мислевме дека би било корисно…

Повеќе