Нацрт колективниот договор претставен во Скопје

Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) го претстави Нацрт колективниот договор во Скопје. Претседателката, Тамара Чаусидс ја потенцираше важноста од ваквиот документ како стратешки и клучен за подобрување на условите за работа и професионалните стандарди. Договорот е заснован врз начелата кои се предвидени во Уставот и Законот за работни односи(2005), а е во согласност со Универзалната декларација за…

Повеќе

Стравот од Синдикатот доаѓа од неговата сила

Самостојниот синдикат на новинарите на Македонија, ги ПОВИКУВА сите медиумски работници кои се загрижени за својата иднина, стравуваат за своите работни места или од политички реваншизам и одмазда, да се зачленат во ССНМ. Во овој период на политички пазарења и медиумски турбуленции, сведоци сме дека партиите, сопствениците на медиумите (вклучително и државата), кон медиумските работници се однесуваат како кон своја…

Повеќе

Колективниот договор презентиран во Велес

Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници се подготвува за системско решавање на проблемите  во медиумите.  Новинарите може да имаат економска сигурност,  уредни договори, платени преку времени работни часови  и најважно од се можност  да го вратат достоинството во професијата , преку Колективниот договор кој го подготви ССНМ. Договорот на кој повеќе од шест месеци  работеа над 40 професионалци од…

Повеќе

ПРОТЕСТ! НЕ МОЖЕ БЕЗ НАС!

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Самостојниот Синдикат на новинарите и  намедиумските работници (ССНМ) и Македонскиот Институт за медиуми (МИМ), утре (26.11.2015) во 11 часот Ве повикува на протест пред Клуб на пратеници каде заедно ќе го изразиме нашето незадоволство поради  одбивањето на политичките партии да ги вклучат претставниците на новинарите на медиумите…

Повеќе

Тековните активност на ССНМ претставени пред новинарите дописници

Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) на 19.11.2015, четврток, оствари средба со новинарите дописници на кои им ги претстави тековните активности. На состанокот се потенцираше важноста од Нацрт–Колективен договор и Стратегијата за лобирање како клучен предуслов за обезбедување на работничките права и нивно унапредување. Новинарите ја потенцираа важноста од поголема видливост на ССНМ во јавноста и поактивна вклученост…

Повеќе

ССНМ оствари средба со претставникот на ЕУ Питер Ванхут

На барање на ССНМ синоќа беше остварена средба помеѓу ЕУ посредникот во преговорите за излез од политичката криза и спроведување на договорите од Пржино – Питер Ванхут, и делегација на раководството на Синдикатот на новинарите и медиумските работници. Во разговорот посредникот беше запознат со моменталната ситуација но синдикалното организирање во медиумите и со проблемите со кои се соочува Синдикатот.

Повеќе

Одржано изборното Собрание на ССНМ

Во сабота на 14 ноември се одржа редовно годишно Собрание на ССНМ на кое се избираше нов Извршен одбор и се гласаше за претседател. За претседател со нов мандат е избрана Тамара Чаусидис, која беше едиствен кандидат. За членови на Извршен одбор се избрани: Маја Томиќ Марија Севриева Маја Јовановска Дарко Чекеровски…

Повеќе

Годишно изборно собрание на ССНМ

ССНМ ве поканува на редовно, годишно, изборно Собрание на 14 ноември 2015, во Стопанска комора (петти кат) со почеток во 11 часот.   ДНЕВЕН РЕД 11.00-11.05 Отворање на Собранието (претседател Тамара Чаусидис) 11.05- 11.20 Поздравно обраќање на…

Повеќе

Нацрт колективниот договор претставен во Штип и Тетово

Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ), го претстави Нацрт колективниот договор за медиумска индустрија во Тетово и Штип. Новинарите и медиумските работници беа информирани за значењето на овој документ, како и бенефиците кои произлегуваат од неговото потпишување. Предлог колективниот договор е клучен документ за заштита и подобрување на работничките права, а во негова изработка  беа вклучени новинари, уредници,…

Повеќе

Вклучете се во подготовка на Колективен договор

ССНМ ве повикува да се вклучите со свои предлози, сугестии и коментари во процесот на изготвување на нацрт верзијата на Колективниот договор во рамките на медиумската индустрија. Станува збор за документ што во иднина ќе послужи како усогласена платформа на сите новинари и медиумски работници во преговорите за Договор кој треба да ги адресира клучните системски прашања кои произлегуваат…

Повеќе