Протести ако не се повлечат плаќањата за хонорарците

Ќе има протести доколку до 16 декември не се одржи средба со министерот за труд и социјална политика – Диме Спасов. Потписниците на Повелбата за солидарност, Синдикатот на новинарите и медиумските работници (ССНМ), Конфедерацијата на синдикални организации КСОМ, синдикатот на УПОЗ, левичарското движење „Солидарност“ и Движењето за социјална правда „Ленка“, по вчерашниот проширен состанок со претставници на повеќе здруженија…

Повеќе

Поддршка за Студентскиот пленум

Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници ја изразува својата поддршка на Студентскиот пленум како автентичен изблик на студентско самоорганизирање и метода на директна акција, кои се во темелот на секое синдикално и активистичко движење. ССНМ ги повикува своите членови, новинари и медиумски работници, својата солидарност со студентите да ја искажат со придржување кон професионалните принципи, одбивање на…

Повеќе

Да се одложи плаќање придонеси за хонорарите

Длабоко загрижени за ефектите што ќе ги предизвика воведувањето на плаќање на придонеси од задолжително социјално осигурување за хонорарите по материјалната положба и правата на лицата кои вршат работа без договор или врз основа на договор на дело, но и на останатите работници, потписниците на Повелбата за солидарност на синдикатите и здруженијата за заштита на работничките права (Синдикатот на…

Повеќе

Кежаровски е илустрација на политичкото влијание врз новинарството

Случајот на македонскиот новинар Томислав Кежаровски се најде и во извештајот на Комесарот за човекови права на Советот на Европа, Нилс Мужниекс. Во извештајот насловен како „Алармантната состојба на слободата на печатот во Европа“ (“The Alarming Situation of Press Freedom in Europe” ) се посочува дека токму „притворот на Томислав Кежаровски, од весникот Нова Македонија, го покажа, појасно од…

Повеќе

Поддршка за Кежаровски

Доколку новинарите од Македонија ја оценат одлуката на Апелацискиот суд за случајот Кежаровски како неправедна или дека се прекршени човекови права, Норвешкиот синдикат ќе побара од норвешката дипломатија да се вклучи и да го разгледа случајот“, му изјавила Ева Стабел, претставничката на Норвешкиот новинарски синдикат на македонскиот амбасадор во Осло – Енвер Абдулахи. Стабел потсетила дека Кралството Норвешка годишно…

Повеќе

ЕФН: Стоп за апсурдните обвиненија против Кежаровски

Европската федерација на новинари (ЕФН), ја изразува својата длабока загриженост во врска со случајот на македонскиот новинар Томислав Кежаровски и бара да бидат стопирани сите „апсурни“ обвиненија против него. Во писмотото на ЕФН до македонскиот амбасадор Андреј Лепавцов се вели дека Кежаровски е неправедно казнет за откривање на идентитетот на полицискиот сведок и за неоткривање на своите извори.

Повеќе

Препораки за Македонија

Препораки за медиумска реформа и независно новинарство во Македонија Меѓунарoдната федерација на новинари (МФН) Европската федерација на новинарите (ЕФН), Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) и Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) денеска ја организираат регионалната средба: Спроведување на кампањи за новинарски права во Источна Европа: регрутирање на членство, правна заштита и социјални права…

Повеќе

Покажи солидарност за слобода!

Со купување на ЦД на првиот новинарски бенд „Репортерс“ од 200 денари или со донирање на сметката на Солидарниот фонд на ССНМ учествувате во акцијата за помош на новинари и медиумски работници. Средствата можат да се уплатат на сметка 330100218300135  во Капитал банка, со назнака за ЦД или за намена за која сакате да бидат употребени парите (помош за конкретен…

Повеќе

Промовиран албумот на „Репортерс“

Во присуство на голем број колеги, музичари и пријатели во Клубот на новинарите во Скопје на 6 мај е промовиран албумот на новинарскиот бенд „Репортерс“. Новиот албум содржи седум рок-песни, а парите од продажбата на цедето и од концертите се наменети  за солидарниот фонд за помош на новинарите и на медиумските работници, кој веќе е формиран. „Ова…

Повеќе

Во Паркот на новинарите одбележан Денот на слободата на изразување

Преставници на ССНМ, МИМ , ЦРМ , Иницијативниот одбор за ослободување на новинарот Томислав Кежаровски во Паркот на новинарите го обележаа Меѓународниот ден на слободата на изразување 3 мај.  -Светот го одбележува 3 Мај, Меѓународниот ден на слободата на медиумите. Македонија не го одбележува! Затоа што нема што да одбележува- порача членот на извршниот одбор на ССНМ Владо…

Повеќе