• ++389 2 2671 201
  • ssnm.info@gmail.com
  • Бул. Климент Охридски 58б 2/3, 1000 Скопје

Одржано Собрание на ССНМ

 Одржано е Првото редовно Собрание на ССНМ кое воедно беше изборно. За членови на органите на ССНМ избрани се:Извршен одбор -Драган Антоновски -Дарко Дуридански  -Зоран Маџоски  -Биљана Јовановска -Срѓан Стојанчов -Звездан Георгиевски Статутарна комисија Весна КоловскаСузана Бабунска Катарина Шекеровска Надзорен одбор-Горан Теменугов…

Повеќе

За ТВ А2

Во пресрет на утрешното рочиште за ТВ А2, Самостојниот Синдикат на новинарите и медиумските работници апелира до надлежнитe институции да вложат напори и поскоро да дадат одговор на прашањето дали оваа телевизија има законско право да продолжи со работа или не.   Со оглед на најавите на претставниците на ТВ А2 дека по позитивната одлука на Судот, во оваа телевизија…

Повеќе

ССНМ на конференција за медиуми во организација на ОБСЕ

Самостојниот Синдикат на новинарите и медиумските работници  на покана од ОБСЕ учествуваше на дводневната конференција во Сараево  посветена на слободата на медиумите.На средбата на која учествуваа стотина меѓународни и локални експерти, претставници на медиумите и медиумските организации беше фокусирана на предизвиците за слободата на медиумите во регионот како што се насилството и заканите врз новинарите, ограничување на независноста на јавните…

Повеќе

Собрание на ССНМ

Самостојниот Синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) ги поканува своите полноправни членови на 22.10.2011 во 11 часот во салата за состаноци на Град Скопје  на  редовно (изборно) Собрание со следниот Дневен ред   Усвојување на Деловник на работа на Собрание…

Повеќе

За ТВ 24

Во интерес на вистината ССНМ а во врска со случајот со ТВ 24 сака да информира дека Членови на ИО на ССНМ со претставници на дел од вработените во ТВ 24 имаа повеќе  состаноци и речиси секојдневни телефонски разговори и преписка преку електронска пошта за што постои евиденција. За жал  она што во моментов се случува  е последица на самоиницијативни …

Повеќе

Синдикални разговори во Прилеп и Битола

Преставници на ССНМ утре 23.09.2011 ќе ги посетат колегите во Битола и Прилеп на нивните работни места, во редакциите или дописништвата. Целта е колегите од овие два града да ги запознаеме со работата и програмата на Синдикатот и да ги вклучиме во активностите насочени кон подобрување на условите во кои работиме. Отворени сме за сите прашања и дилеми, а…

Повеќе

Писмо од Европската федерација на новинарите

    По повод отпуштањето на претседателот на ССНМ Тамара Чаусидис од ТВ АЛСАТ-М со писмо до сопственикот Ферик Велија и до премиерот Никола Груевски се обрати претседателот на Европската федерација на новинарите Арне Кениг. Во писмото се вели: Почитувани, Ви пишуваме во име на Европската федерација на новинари (EFJ), регионалната група на Меѓународната федерација на новинари  (IFJ) која…

Повеќе

ОБСЕ: Да запре „алармантното“ опаѓање на слободата на медиумите во земјата

 Претставникот на ОБСЕ за слобода на медиумите, Дуња Мијатовиќ, во писмото упатено до новиот Министер за надворешни работи Никола Попоски, денес изјави дека е алармирана од драстичниот пад на слободата на медиумите и на продолжената репресија врз медиумите и критичките гласови во земјата. “За жал, ова е веќе четврти пат во последните два месеца како покренувам разни прашања поврзани…

Повеќе

Реакција на Ленка за отказот на претседателот на ССНМ

  Отказот на новинарката Тамара Чаусидис, претседателка на независниот синдикат на новинари и медиумски работници (НСНМР), поради своите синдикални активности претставува најстрого кршење на работничките права од страна на раководството на телевизија АЛСАТ. Потпишувањето на бланко отказ при вработување на работниците стана пракса кај многу од работодавците. Во таа смилса, работодавците ги условуваат работниците со тоа што ако сакаат…

Повеќе

Барања од Маршот за солидарност!

  Синдикатот на новинарите и ЗНМ се членки на меѓународната федерација на новинарите и ги споделуваат  нејзините  програмски приоритети А тоа се првенствено  одбрана на правата на вработените  во областа на новинарството во сите медиуми и платформи. Заштита на  работните места, работните услови и работничките права на сите без оглед на нивниот работен статус и безоглед на тоа што…

Повеќе
Scroll Up