Сопруги, секретарки, презентерки…

Освен што новинарите се пријавуваат како чевларски или текстилни работници, постои и обратен процес – вработените во чевларската индустрија да работат како новинари и презентери. Значи, во една од локалните телевизии чии капитал е врзан за приватна фабрика за чевли, освен што новинарите се пријавени како вработени во фабриката, како што дознаваме секретарката на директорот на фабриката, која воедно му…

Повеќе

Најниски неплаќања

Две локални телевизии во Источна Македонија, чиј капитал е врзан со фабрики за чевли, своите вработени ги пријавуваат како чевларски работници. Причината е едноставна – придонесите во текстилната и кожарската индустрија се најниски во целото стопанство. Со оглед на фактот дека во целата држава на огромен број вработени во медиумите воопшто не им се плаќаат никакви придонеси, човек ќе рече…

Повеќе

Змија или магаре

Во новинарските кругови се зборува дека и еден од ретките овдешни издавачи што објавуваат и неделник и дневен весник се наоѓа во финансиска криза. Така барем им е кажано на вработените во редакциите и оставен им е простор за избор – значително да им се намалат платите или доброволно да си дадат отказ, со тоа што ќе продолжат да…

Повеќе

Традиционални половинки

Во последните можеби десетина години на НИП „Нова Македонија“ беше вообичаено личните доходи да се добиваат во два дела, барем до тогаш додека се добиваше некаква плата. На едниот дел се плаќаа давачките за пензиско и социјално, а вториот беше претставуван како хонорар. Дека оваа практика не е напуштена, познато им е на повеќемина колеги од македонските медиуми. А како…

Повеќе

Технолошки отказ

На еден од ретките карикатуристи во дневните весници, во дневниот весник во кој соработува од првиот број, своевремено објавувајќи ги карикатурите и нанеговата насловна страница, деновиве му се заблагодарија на соработката. И тоа преку СМС порака на неговиот мобилен телефон. Во општите мерки на стабилизација и, би рекле, на хаварија, хонорарците први страдаат, а карикатурата, веќе подолго време, се смета…

Повеќе

Снеубавен ден

Констатацијата дека е нешто гнило во македонските медиуми веќе подолго време е флоскула, а малкумина очекуваа дека и на еден од најмладите македонски весници толку бргу ќе му се стемни денот. Иако постои само неколку месеци, веќе на вработените, кои во најголем број работеа врз база на договор на дело, договорите им истекнаа. Дури и да го занемариме фактот дека…

Повеќе

Статистики и плати

Бернард Шо, наводно, некогаш рекол дека постои лага, проклета лага и статистика.За волја на вистината, оваа максима во Македонија е одамна позната, а сега постојат сите шанси една од овдешните национални телевизии уште еднаш да ја потврди. Имено, оваа телевизија, според својот приход, се најде меѓу најуспешните македонски компании минатата година, зголемувајќи го приходот за неколку стотини проценти во однос…

Повеќе

Откажување на дописниците

Она што, се разбира, (не)проверено го дознаваме е дека една голема новинската корпорација  драматично ја „стенчи“ дописничката мрежа. За волја на вистината, оваа одлука на менаџментот на најголемата новинска куќа кај нас веројатно не изненади никого, па дури ни самите дописници. На почетокот беа отстранети сите дописници од странство, а и дел од оние од земјава. На некои од оние…

Повеќе

Клевети и клевети

Се сеќавате ли на извесен Бошко Нелковски? Тој, некаде до половината на минатата година, беше директор на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, кого Владата некаде во ова време минатата година го разреши од оваа позиција по бројните укажувања и од Европската комисија и од овдешната јавност дека нерационално…

Повеќе

Снимателска жртва за квалитет

Можеби не сте го виделе, ама сигурно сте виделе барем нешто од она што снимил, а сега бидете сигурни дека барем во догледно време нема да го видите ни неговиот снимен материјал, сигурно не на  фреквенцијата на  една наша горда  национална телевизија.  Станува збор за снимател, кој, повеќе од половина деценија, ја полнеше оваа Телевизија со снимени материјали, се разбира,…

Повеќе