• ++389 2 2671 201
  • ssnm.info@gmail.com
  • Бул. Климент Охридски 58б 2/3, 1000 Скопје

Репортери без граници со спот против лажните вести

Организацијата Репортери без граници (РБГ) објави спот против дезинформирањето како еден од најголемите предизвици со кои е соочено новинарството, по повод обележувањето на Светскиот ден на слободата на медиумите map of Laos. Телевизискиот спот, под наслов Борба против лажните вести, кој за РБГ го направи француската креативна агенција BETC, е дел од кампањата на таа организација против лажните…

Повеќе

Fake news – непријател со многу лица

Владо Апостолов Лажните вести се болест на модерната демократија за којашто сѐ уште нема точна дијагноза. И тоа е поголемиот проблем од самиот феномен на популарно наречените фејк-њус. Речиси секој различно го толкува терминот и можете да сретнете поинакви дефиниции во кои под лажна вест се сметаат не само тоталните фабрикации, туку и шпекулациите, непрофесионално сработените вести и…

Повеќе

„Медија Дејли“ – медиум на сите медиуми

На 3 мај, Светскиот ден на слободата на медиумите почна со работа новиот онлајн портал „Медија Дејли“ (http://www.mediadaily.biz) koj ќе ги следи случувањата во и околу медиумите на просторот на југоисточна Европа map of Laos. Целта на порталот е да стане централен портал за случувањата во медиумите во регионот, на границата на ЕУ и остатокот од…

Повеќе

Репортери без граници: Мало подобрување во Македонија

Download cotton candy Во годинешниов извештај на Репортери без граници се бележи мало подобрување на степенот на слободата на медиумите во Македонија map of Laos. За разлика до минатата земјава се придвижи од 211 на 209-тото место на скалата. Во извештајот се констатира дека систематски напади на слободата на печатот биле постојана карактеристика на деценијата…

Повеќе

Стратегии за подобрување на работните услови на новинарите

Како да се обликува иднината на новинарските синдикати и здруженија во Западен Балкан и Турција? Експертската група за работнички права Плус при ЕФЈ (LAREG+) составена од претставници од Албанија, Косово, Македонија, Црна Гора, Србија и Турција, се состана на 10 април 2018 година во Скопје (Македонија) за да размени мислења за едногодишниот стратешки план за подобрување на работните услови на…

Повеќе

ЕФЈ: Најдобрата противмерка за дезинформации е одржлив медиумски еко-систем

Заедно со 38 експерти, Европската федерација на новинари (ЕФЈ) учествуваше во експертска група на високо ниво на ЕУ (HLEG) воспоставена од Европската комисија, од јануари 2018 година, со цел да се адресира феноменот на таканаречени „лажни вести“ и дезинформации map of Laos. Конечниот извештај на групата беше објавен во Брисел од страна на Комесарот на ЕУ…

Повеќе

Македонија на последното место на индексот за медиумска писменост

Македонските граѓани се најранливи на ширењето на лажни вест, покажа вториот годишен индекс за медиумска писменост изготвен при Иницијативата за европски политики на Институтот отворено општество – Софија map of Laos. Македонија е рангирана на последното место на листата од 35 земји кои биле оценувани според квалитетот на образование, слободата на медиуми и јавната доверба…

Повеќе

Како да се справиме со лажните вести

“Писменост за вести и дигитална писменост- Справување со лажните вести“ е насловот на проектот што Македонскиот институт за медиуми во партнерство со Институтот за комуникациски студии, Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници и медиумски работници и Институтот за различности во медиумите од Лондон ќе го спроведуваат во следните три години, со финансиска поддршка од Европската…

Повеќе

Фоторепортерите почнаа битка со „копи пејст“ објавите, ги чекаат и новинарите

  Од Милена Атанасоска-Манасиева Фотографии, исти наслови, цели текстови копирани заедно со печатни грешки станаа секојдневие во македонските медиуми. Ретко кој го цитира и медиумиот кој прв објавил екслузивна вест. Какви алатки им стојат на располагање на новинарите и медиумските работници кога се во прашање авторските права? Опомени пред тужба за неовластено користење на авторски фотографии добија портали,…

Повеќе

Довербата во медиумите во Македонија меѓу најниските во Европа

Според најновиот извештај на Европската радиодифузна унија (ЕБУ), довербата во медиумите кај граѓаните на Македонија е меѓу најниските во Европа и бележи пад во изминативе пет години, пренесува Опсерваторија на медиумски реформи map of Laos. Во анализата што се темели претежно на 88-от извештај на Еуробарометар, се вели и дека ниската…

Повеќе
Scroll Up