ИКС ја најавува Неделата против лажните вести од 12ти до 18ти ноември

Институтот за комуникациски студии (ИКС) подготвува серија обуки, дебати, онлајн квизови и видеа, како дел од Неделата против лажните вести од 12ти до 18ти ноември. Активностите имаат цел да поттикнат критичко размислување и да ја подигнат свеста за штетата која лажните вести, манипулациите и дезинформациите, ја нанесуваат на целото општество. „Новите медиуми нудат простор за неограничена слобода на изразување, која за жал…

Повеќе

Новинарските организации усогласија критериуми за онлајн медиумите

Здружението на новинари на Македонија, Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници и Советот за етика на медиумите во Македонија, усогласија минимум критериуми што ќе помогнат во заштита и промоција на професионалното новинарство во онлајн медиумите. ЗНМ, ССНМ и СЕММ сметаат дека онлајн медиумите треба да ги почитуваат начелата и принципите на новинарската професија, како што…

Повеќе

Репортери без граници со спот против лажните вести

Организацијата Репортери без граници (РБГ) објави спот против дезинформирањето како еден од најголемите предизвици со кои е соочено новинарството, по повод обележувањето на Светскиот ден на слободата на медиумите. Телевизискиот спот, под наслов Борба против лажните вести, кој за РБГ го направи француската креативна агенција BETC, е дел од кампањата на таа организација против лажните вести. Спотот ја споредува…

Повеќе

Fake news – непријател со многу лица

Владо Апостолов Лажните вести се болест на модерната демократија за којашто сѐ уште нема точна дијагноза. И тоа е поголемиот проблем од самиот феномен на популарно наречените фејк-њус. Речиси секој различно го толкува терминот и можете да сретнете поинакви дефиниции во кои под лажна вест се сметаат не само тоталните фабрикации, туку и шпекулациите, непрофесионално сработените вести и…

Повеќе

„Медија Дејли“ – медиум на сите медиуми

На 3 мај, Светскиот ден на слободата на медиумите почна со работа новиот онлајн портал „Медија Дејли“ (http://www.mediadaily.biz) koj ќе ги следи случувањата во и околу медиумите на просторот на југоисточна Европа. Целта на порталот е да стане централен портал за случувањата во медиумите во регионот, на границата на ЕУ и остатокот од Европа. Порталот ќе се фокусира…

Повеќе

Репортери без граници: Мало подобрување во Македонија

Во годинешниов извештај на Репортери без граници се бележи мало подобрување на степенот на слободата на медиумите во Македонија. За разлика до минатата земјава се придвижи од 211 на 209-тото место на скалата. Во извештајот се констатира дека систематски напади на слободата на печатот биле постојана карактеристика на деценијата на владеењето на Никола Груевски и неговата партија ВМРО, која…

Повеќе

Стратегии за подобрување на работните услови на новинарите

Како да се обликува иднината на новинарските синдикати и здруженија во Западен Балкан и Турција? Експертската група за работнички права Плус при ЕФЈ (LAREG+) составена од претставници од Албанија, Косово, Македонија, Црна Гора, Србија и Турција, се состана на 10 април 2018 година во Скопје (Македонија) за да размени мислења за едногодишниот стратешки план за подобрување на работните услови на…

Повеќе

ЕФЈ: Најдобрата противмерка за дезинформации е одржлив медиумски еко-систем

Заедно со 38 експерти, Европската федерација на новинари (ЕФЈ) учествуваше во експертска група на високо ниво на ЕУ (HLEG) воспоставена од Европската комисија, од јануари 2018 година, со цел да се адресира феноменот на таканаречени „лажни вести“ и дезинформации. Конечниот извештај на групата беше објавен во Брисел од страна на Комесарот на ЕУ за дигитална економија и општество,…

Повеќе

Македонија на последното место на индексот за медиумска писменост

Македонските граѓани се најранливи на ширењето на лажни вест, покажа вториот годишен индекс за медиумска писменост изготвен при Иницијативата за европски политики на Институтот отворено општество – Софија. Македонија е рангирана на последното место на листата од 35 земји кои биле оценувани според квалитетот на образование, слободата на медиуми и јавната доверба. Медиумската писменост Институтот ја мерел во…

Повеќе