• ++389 2 2671 201
  • ssnm.info@gmail.com
  • Бул. Климент Охридски 58б 2/3, 1000 Скопје

Меѓународните новинарски организации се соочуваат со нова глобална економска сцена

Новинарството треба да понуди разбирање на светот. Денес, дали можеме да кажеме дека новинарството сè уште успешно ја исполнува својата мисија? Новинарската сцена денес повеќе не е она што беше. Со дигиталните технологии, алатките се сменија и информациите сè побрзо и побрзо циркулираат. Од друга страна, она што не се смени е суштината на новинарството да бара информации, да ги…

Повеќе

Ниту една земја без ризик по медиумскиот плурализам

Во 2016 година, Media Pluralism Monitor ја анализираше медиумската слобода и плурализмот во 28 европски земји, вклучувајќи ги и Турција и Црна Гора како земји-кандидати. Центарот за медиумски плурализам и слобода на медиумите (CMPF) во петокот (19/05/2017) објави извештај кој покажува алармантни трендови, особено кога се работи за новинарската професија, вклучувајќи и услови за работа, заштита на извори,…

Повеќе

За безбедноста на новинарите

Прашањето за безбедноста на новинарите не е само прашање на бројки на повредени, уапсени или загрозени новинари. Тоа е прашање за условите, факторите и одговорните кои доведоа до тоа новинарите да бидат цел на напади, физички и вербално, да работат во услови на страв и закани,  да бидат изложени на цензура, да применуваат автоцензура. Комплетно професионално и морално да бидат…

Повеќе

Работните права во медиумите застапени на ниво на статистичка грешка

Синдикалните права и правата од работен однос се застапени во македонските медиуми на ниво на статистичка грешка од само 3,5 проценти, покажува мониторингот на известувањето на медиумите спроведен од страна на Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници спроведен во период од февруари – април 2017 година. Во временски периодот од трипати по една седмица или во текот на…

Повеќе

Слободата на медиумите подразбира пристојни услови за работа за новинарите

„Не може да има слобода на печатот доколку новинарите егзистираат во услови на корупција, сиромаштија или страв“… На овој Ден на работниците, Европската федерација на новинари (ЕФЈ) ги повикува новинарите да го споделат мотото на Меѓународната федерација на новинари (ИФЈ). Гарантирањето на фер и пристојни услови за работи на новинарите е предуслов за слобода на медиумите. Студијата “Новинарите под…

Повеќе
Scroll Up