• ++389 2 2671 201
  • ssnm.info@gmail.com
  • Бул. Климент Охридски 58б 2/3, 1000 Скопје

Работните права во медиумите застапени на ниво на статистичка грешка

Синдикалните права и правата од работен однос се застапени во македонските медиуми на ниво на статистичка грешка од само 3,5 проценти, покажува мониторингот на известувањето на медиумите спроведен од страна на Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници спроведен во период од февруари – април 2017 година. Во временски периодот од трипати по една седмица или во текот на…

Повеќе

Слободата на медиумите подразбира пристојни услови за работа за новинарите

„Не може да има слобода на печатот доколку новинарите егзистираат во услови на корупција, сиромаштија или страв“… На овој Ден на работниците, Европската федерација на новинари (ЕФЈ) ги повикува новинарите да го споделат мотото на Меѓународната федерација на новинари (ИФЈ). Гарантирањето на фер и пристојни услови за работи на новинарите е предуслов за слобода на медиумите. Студијата “Новинарите под…

Повеќе

Крајно време е да се стави крај на насилството против новинарите!

По мисијата за прибирање факти на ECPMF-EFJ-SEEMO-OBCT во Македонија, на 25-28 април 2017 година, четирите организации излегоа со следната изјава во однос на растечкото насилство врз новинарите во Македонија Изразуваме длабока загриженост за вчерашните насилни напади врз новинарите во Собранието на Република Македонија. Од почетокот на 2016 до вчера, Здружението на новинари на Македонија има регистрирано  најмалку 21 напад врз…

Повеќе

Политиката на насилство е поразена

Политиката на етикетирање, говор на омраза, вербално насилство кон новинарите која синоќа кулминираше во Собранието со напада врз десетици новинари и медиумски работници е поразена. Поразено е со храброста на колегите кои и покрај опасноста го регистрираа беснеењето на насилниците и пасивноста на полицијата. Затоа нема дилеми дека од денеска започнува процесот на, не само декларативно туку и реално повикување…

Повеќе

Понуда за колективно осигурување

Соочени со економски слаби медиуми кои најчесто не можат да ги осигураат своите вработени, а често ниту да им обезбедат формален работен однос ССНМ обезбеди можност за 24 часовно колективно осигурување преку АД за осигурување Триглав. Со тоа независно дали сте формално вработени или сте ангажирани преку договор за дело би биле осигурани преку ССНМ. Сумата за осигурување изнесува 100…

Повеќе

Директива на ЕУ за авторски права: Лиценцирање и надомест на новинари

Подобри договори, поголема транспарентност на плаќањата и фер надомест за новинарите:  се на врвот на агендата на Европската федерација на новинари (ЕФЈ) во последните консултации за Директивата на ЕУ за авторски права. ЕФЈ предлага важни амандмани на предложените нови права за интернет издавачите. „Слушнавме многу говори во кои Комесари на ЕУ и членови на Европскиот парламент ја истакнуваат потребата од…

Повеќе

Како да останете безбедни додека покривате насилни протести

Последните напади врз новинарите за време на протести значи дека е право време да се анализираат ризиците со кои се соочени новинарите додека покриваат демонстрации или репресивни безбедносни сили. Ви пренесуваме совети од новинарот Хорхе Луис Сиера Статијата беше првично објавена од Periodistas en Riesgo . Не одете сами Првиот ризик е тоа што новинарите често ваквите настани ги покриваат сами…

Повеќе
Scroll Up