Поддршка за Кежаровски

kezarovskiДоколку новинарите од Македонија ја оценат одлуката на Апелацискиот суд за случајот Кежаровски како неправедна или дека се прекршени човекови права, Норвешкиот синдикат ќе побара од норвешката дипломатија да се вклучи и да го разгледа случајот“, му изјавила Ева Стабел, претставничката на Норвешкиот новинарски синдикат на македонскиот амбасадор во Осло – Енвер Абдулахи.

Стабел потсетила дека Кралството Норвешка годишно дава по шест милиони евра за развој на Македонија.

Средбата била на покана на амбасадорот, а следела по писмото на Синдикатот до него во кое се бара ослободување на Кежаровски.

Иницијативата за писмено обраќање до македонските амбасадори потекна од Меѓународната федерација на новинари (МФН) и Европската федерација на новинари (ЕФН) кои пред две седмици побараа од сите свои членки да испратат писма до македонските амбасадори во нивните земји со порака за ослободување на Кежаровски.

Првото писмо од ЕФН беше пратено до македонскиот амбасадор во Европската унија, Андреј Лепавцов. Во писмото на ЕФН меѓу другото се вели: „Длабоко сме разочарани што вашата Влада продолжува да ги занемарува основните меѓународни начела и вредности на независното новинарство и не прави ништо во насока на заштита на слободата на печатот, истражувачкото новинарство и слободата на изразувањето“.

Воедно, претставниците на МФН и ЕФН договорија и средба со Лепавцов.

Со писма до амбасадорите во нивните земји досега се обратија и Белгиската асоцијација на новинари, како и Српскиот новинарски синдикат.

Во контекст на меѓународниот притисок за ослободување на Кежаровски, денеска се огласи и Организацијата на медиумите во Југоисточна Европа (СЕЕМО) со соопштение во кое ги повика властите во Македонија да ги отфрлат сите обвиненија против новинарот Томислав Кежаровски.

Генералниот секретар на СЕЕМО Оливер Вујовиќ изрази целосна поддршка за Кежаровски и останатите новинари кои се во слична ситуација во регионот.

„Третманот и судењето против Томислав Кежаровски се извор на длабоки загрижувања за нас веќе подолго време. Неопходно е новинарите и медиумските работници да бидат безбедни од вакви типови на притисок и обиди за цензура“, вели Вујовиќ.

Кежаровски е осуден на четири ипол години затвор за наводно откривање на идентитет на заштитен сведок. Во моментот новинарот е во домашен притвор, а одлуката на Апелацискиот суд во Скопје по повод жалбата на Кежаровски се очекува во наредните денови.

Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>